zaterdag 28 februari 2015

Gluren-bij=de-buren-groningen-gebeurt-ook-zonder-toestemming-wat-dan-gebeurt.

Deel deze pagina: van juryfoon.nl

Er bestaan wettelijke regels voor vensters, dakterrassen en balkons, om te voorkomen dat er ongewenste of ongeoorloofde inkijk is van de ene naar de andere buur. Je kunt hiermee bijvoorbeeld geconfronteerd worden als je een nieuw huis gaat betrekken of na een verbouwing van je buren.

VenstersZo is het verboden om binnen twee meter van de erfgrens een venster (of andere muuropening) of een balkon te hebben dat uitzicht geeft op een naburig erf. Alleen als de eigenaar van dit naburige erf daartoe toestemming heeft gegeven, is het geoorloofd.

DakterrasOnder dit verbod kan ook een plat dak vallen, als dat door de aard van de constructie kennelijk bestemd is om als dakterras gebruikt te worden. Een serre met een koepeldak is niet gelijk te stellen met een balkon. Een loggia (inpandig open ruimte) valt echter wel onder het begrip balkon.

Ondoorzichtig venster

In muren die zich binnen twee meter van het erf van de buren bevinden, mogen zich alleen vaststaande en ondoorzichtige vensters bevinden. Er mag dus wel licht doorheen komen, maar er mag geen uitzicht mogelijk zijn.

Te meten afstand

De afstand van twee meter wordt rechthoekig gemeten uit de buitenkant van de muur waarin de opening is gemaakt, of uit de buitenste naar het naburige erf gekeerde rand van het vooruitspringende werk (zoals een balkon) tot aan de grenslijn van de erven of de muur.

Schadevergoeding en verwijderingIndien je buren ongeoorloofde inkijk hebben, dan kun je hen via de rechter dwingen om de inkijk ongedaan te maken. Dit kan door het dichtmaken van het venster, het plaatsen van ondoorzichtig glas of de verwijdering van het balkon. Ook kun je een schadevergoeding eisen. Deze schadevergoeding is echter pas verschuldigd, voor zover er schade is ontstaan nadat je de buren hebt aangemaand de onrechtmatige aanwezigheid van het venster of balkon te beëindigen.

VerjaringHoud er rekening mee dat het optreden tegen het ongeoorloofd hebben van vensters en balkons kan verjaren. Heb je bijvoorbeeld 20 jaar lang geaccepteerd dat de buren een ongeoorloofd venster hebben, dan kun je daarna niets meer doen.

Legaal gluren in Groningen: 11 04-2015

http://ecfotograaf.blogspot.nl/2015/02/gluren-bij-de-buren-11e-april-s-middags.html

https://nl-nl.facebook.com/kostverloreninbeeld

https://050fotograaf.wordpress.com/

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten